Anul 2008 și întoarcerea de la cursul de formare a educatorilor prenatali mi-a adus mult entuziasm, alături de dr. Oana Melinte Moraru, prima care a introdus conceptul Lamaze în România, cât și de alte colege de grupa care s-au dovedit de-a lungul anilor promotori și luptători în ceea ce privește drepturile femeilor la naștere, colegele mele alături de care am inițiat ulterior multe proiecte naționale, moașă Irina Popescu și moașă Anamaria Bumb.
Entuziasmul era orientat către viitoarele mămici și cum aș putea să le ajut să aibă nașterile ușoare și cum să alăpteze.
Se pare că tot ceea ce ofeream informație în alăptare era mult mai ușor asimilat și perceput de către mame și de către cadre medicale, decât informațiile despre naștere!
Lamaze Internațional învață femeia să nască așa cum trupul ei știe instinctiv să o facă. Simplu. Doar să îl asculți și să te lași ghidată de el, de trupul tău!
În România nașterea naturală înseamnă nașterea vaginală, medicalizata, cu intervențîi medicale, perfuzii ajutătoare.
Această era normalitatea, dar studiile ACOG arătau că beneficiile pentru femeia aflată în travaliu cresc dacă se reduc intervențiile medicale de rutină.
Lamaze în orașul meu, a fost primit foarte bine că și metodă de relaxare la naștere, că și respirație, dar ce ne făceam că femeile ajungeau să nu mai nască, cele mai multe își programau cezariană dinainte sau ajungeau la cezariană în timpul travaliului.
Această era realitatea lui 2008 și totuși trebuia să încep acest proiect al meu prin educație, nu pot ține cursuri, pur și simplu, trebuie să încep o campanie asudua de educare a gravidutelor, mi-am spus.
Primul curs l-am susținut la școală postliceală sanitară din oraș, unde am închiriat o sala de curs prevăzută cu videoproiector și mi-am adus vestitele mingi de travaliu Lamaze. La acest curs au participat trei gravidute, gratuit.
Am gândit să fie școală postliceală fiindcă era un mod în care am asociat ideea cursurilor cu mediciul de educație medical, a fost un mod în care anumite acadre medicale au aflat despre ceea ce se întâmplă nou în orașul lor. Atunci locuiam în Galați.
Eram activă pe forumuri
Și scriam despre tot ceea ce descoperisem nou în această minunată lume emoțională instictiva Lamaze, mi-am creat un blog în acea vreme care a fost sursă de informare pentru gravidutele care urmau să nască.
Din om în om
S-a dus vorba despre cursurile pe care le organizez, iar eu mă bucurăm o dată cu fiecare graviduta care năștea. Apoi, următoarele două cursuri le-am organizat la mine acasă, în sufrageria mea. Apoi un alt curs l-am organizat la o altă familie, erau câte 2-3 cupluri. Se întâmplau lucruri noi în oraș și cei care participau îi simțeam speciali, deschiși la nou și mai mult, partenerii gravidutelor erau deschiși să participe la cursuri alături de soțiile lor. Se spărgeau niște bariere reale în România, partenerii erau implicați la naștere, în alăptare și cresteea copilului.
Trebuie să dau informația mai departe
Lucruri originale și mult dorite de gravidute se întâmplau în orașul acela, drept urmare presă a început să fie interesată de popularizarea acestui subiect: ziarele locale, radio și TV locale.
Eram bucuroasă că există un mod de a da informația mai departe!
Aș fi crezut că Lamaze pentru mine înseamnă să lucrez numai cu graiduta și mămică imediat după naștere, dar nu a fst așa!
Lamaze m-a provocat să mă transform într-un lider, un promotor al nașterii naturale și a alăptării fiindcă aveam nevoie de voci care să discute despre naștere și alăptare altfel decât se știa pena acum.
Certificarea internațională Lamaze mi-a oferit curajul să pot combate anumite subiecte, să discut bazată fiind pe studiile care ne reprezentau baza în educația părinților.
(biblioteca Cochrane, ncbi-journal perinatal education, American College of Obstetricians and Gynecologists , American Academy Pediatrics, etc)
Fiind invitată frecvent în emisiuni, am început realizarea uneia
Știam că publicul larg are nevoie de informații valabile și mai mult să demitificăm ideea că nașterea este o experiență medicală. Oamenii aveau nevoie să știe că nașterea este o experiență emoțională.
În felul acesta a luat naștere emisiunea „Facerea lumii” pe care o realizăm o dată pe săptămâna, difuzată local. Erau invitați în mare parte psihologi, medici și mămici care au trăit experiență nașterii diferit după ce au urmat cursurile Lamaze. Aici sunt câteva video-uri pe care le-am încărcat în anul 2009-2010.
Ulterior, medicul cu care am născut a aflat că m-am format că și educator Lamaze, numai ce avusese loc formarea în lactatie a medicilor și a personalului medical prin
Programul „Spital Prieten al copilului” program organizat de UNICEF care avea că scop promovarea alăptării și a practicilor prietenoase în alăptare în maternități.
În cadrul acestui program maternitățile erau încurajate să aducă schimbări respectând cei 10 pași pentru o alăptare cu succes:
1. Să aibă o politică scrisă privind alăptarea care să fie comunicată regulat întregului personal de îngrijire.
2. Să instruiască întregul personal de îngrijire în scopul aplicării acestei politici.
3. Să informeze toate gravidele despre avantajele alăptării şi aspectele practice ale alăptării
4. Să ajute mamele să înceapă alăptarea în primele cinci minute după naştere sau imediat ce mama îşi revine după anestezie (pentru naşterile prin cezariană cu anestezie generală).
5. Să arate mamelor cum să alăpteze şi cum să menţînă secreţia lactată chiar atunci când sunt despărţite de copiii lor
6. Să nu ofere nou-născuţilor alimente sau lichide, altele decât laptele matern, cu excepţia cazurilor cu indicaţie medicală.
7. Să practice rooming-în-ul, care permite mamei şi copilului să rămână împreună 24 ore pe zi
8. Să încurajeze alăptarea la cererea copilului
9. Să nu ofere suzete sau tetine (biberon) copiilor care sug la sân
10. Să încurajeze constituirea grupurilor de sprijin pentru mame şi să orienteze mamele către aceste grupuri de sprijin la externarea din maternitate.
Eram atât de bucuroasă că acest program începe să se deruleze în România!
Știam despre acest program din ghidurile noastre de studiu, știam câte schimbări adusese gravidutelor și mămicilor din America și cum au schimbat politici în alăptare și naștere, fiindcă Lamaze, așa cum va spuneam, nu era doar o metodă de naștere, în întreagă noastră formare ai capacitatea să înveți despre programe, despre cum să schimbi sistemul, cum să te implici la nivel macro pentru schimbarea pe care vrei să o aduci în orașul tău, în țară ta. Am ales să-mi fie chiar un ghid de studiu și l-am perceput ani buni că o biblie de studiu.
Îmi plăcea să citesc și să văd că România este undeva în urmă cu 20 de ani, nu eram dezamăgită de această perioada mare, ci doar vedeam speranța și cum au reușit ceulalti, alții să ajungă acolo unde sunt și mai ales, sunt în faza de a da mai departe.
Mi-a oferit atâta încredere și răbdare! Și încă le mai am, fiindcă încă suntem pe drum!
Atunci abia întră în România o profesie nouă: educatorul Lamaze, dar noi practicăm și alte meserii pe care încă nu le aveam în România, informația pe care o aveam ne oferea puterea și încrederea de a sprijini gravidutele care nasc, de a le sprijini emoțional că și doula (prietenă la naștere-traducere), și în egală măsură, toată informația pe care am dobândit-o în alăptare și mai ales, nașterea că tranziție emoțională, ne oferea încrederea, informația de a acționa că și consultanți în alăptare (consilieri în alăptare, este termenul pe care l-am uzitat mulți ani)
Eram puțini în România!
Se formaseră mai mulți educatori, dar eram o mâna de oameni care ne implicăm în schimbare!
Experiență în cabinet „Centrul de pregătire pentru naștere și alăptare„
A fost centrul pe care l-am creat în spațiul doctoriței cu care lucrăm în regim de colaborare. A fost util pentru mine că spațiul să fie mobilat și utilat, eu ocupându-mă doar de materialele de predare.
Practic, eram foarte încântată fiindcă medicul urmă să-mi trimită gravidutele ce urmau să nască natural, eu să urmez ședințele de pregătire pentru naștere și alăptare, însă numărul gravidutelor care nășteau natural în orașul meu, era încă mic. Parte dintre ele optau către operația cezariană când era medicul de garda.
Lucrând cu gravidute am aflat că parte dintre ele erau interesate de nașterea în apă despre care discutăm și în cadrul cursurilor.
Ele urmau cursul cu mine, erau urmărite de medici curanți din oraș, dar plecau către Constanța, unde numai ce se deschisese (2009) prima maternitate privată care practică nașterea în apă. Știam despre această maternitate de la colegă mea de grupa Lamaze, moașă Anamaria Bumb, țineam legătură cu moașă Irina Popescu despre cum decurg nașterile în București și cum putem ajută femeile să aibă nașteri naturale implinitoare și alaptari cu succes. Toate trei adesea ne consultăm telefonic, ne susțineam reciproc, dar căutăm și practici care să ajute femeia și partenerul la naștere și alăptare.
Colaborare cu celalaltă maternitate de stat din oraș
Cum numărul gravidutelor care participau era redus, am considerat oporturn să realizez o legătură și cu cealalată maternitate unde am închiriat o sala de curs pe care am utilat-o minimal, în speranța că parte dintre recomandările către curs să vină din cadrul maternității.
Oamenii sunt rezistenți la schimbare și am aflat asta atunci și mult mai târziu prin proiectele pe care le-am introdus în maternitatea privată unde am lucrat.
Așadar,
Recomandările pentru curs nu veneau de la medicii care susțineau nașterea în maternități, ci veneau de la om la om, dintre cei care vedeau emisiunile TV, care citeau informațiile de pe blog și campaniile de informare de pe forumuri.
Dar cele care mă găseau din lumea virtuală își doreau naștere în apă!
Internetul a fost cea mai bună sursă de informare a gravidutelor și din ce în ce mai multe gravidute erau sensibilizate de ideea nașterii în apă, datorită reducerii intensității contracțiilor după cufundarea în apă, astfel Lamaze era asociată cu nașterea în apă.
Pregăteam gravidutele și ele se îndreptau către Constanța și Brașov.
Țineam legătură cu ele și nașterile lor erau și ale mele! Mă siguram că ceea ce au învățat pot aplică, mă asigurăm că nivelul încrederii le rămâne ridicat și dacă ar fi să le scadă încrederea, eu eram acolo că să le susțîn.
În felul acesta am aflat că maternitatea privată din Constanța are nevoie de personal medical!
Țînând legătură cu colegă mea Lamaze, am aflat că au nevoie de cadre medicale pe neonatologie. Am fost fascinată de tot ceea ce se întâmplă în această maternitate și mai ales că tot ceea ce învățasem în Lamaze Internațional aici putea să se aplice.
Aici am scris cum poți aduce schimbarea într-o maternitate