In timpul sarcinii
Asa cum am mai mentionat, in timpul sarcinii este important sa participi la cursul de alaptare si puericultura. Fie poti participa la cursurile pe care le organizez in centru sau poti opta pentru varianta video inregistrata.
In mod special trebuie sa programezi vizita la un consultant in lactatie daca:
- Ai mameloanele plate sau retroverse (ombilicate) sau observi o forma atipica a mameloanelor tale. Ai nevoie sa afli modul specific in care iti poti alapta copilul adaptat situatiei tale
- Sanii nu ti s-au modificat in volum in timpul sarcinii: nu ai simtit declansarea Lactogenezei primare
- Ai avut interventii chirurgicale la nivelul sanilor
- Sanii tai au o forma atipica, tubulari, mici, exista spatiu intre ei mai mare de 2 cm, in acest caz am putea suspiciona hipoplazia mamara si ai nevoie sa fii informata cu privire la planul tau personalizat
Ai nascut si esti in maternitate
Exista posibilitatea sa nasti intr-o maternitate care colaboreaza cu un consultant in lactatie acreditat IBCLC sau nu. Cert este ca in fiecare maternitate cadrele medicale ar trebui sa aiba informatiile primare in alaptare si sa aiba abilitatea de a te ajuta sa iti atasezi micutul la san.
De aceea, te indemn sa ceri ajutorul cadrelor medicale din spital ori de cate ori ai nevoie. Va fi cineva care te va ajuta!
Daca in maternitate intampini probleme de acest gen:
- Nou nascutul nu se ataseaza la san
- Ai senzatia ca sta un timp nelimitat la san si ai nevoie de confirmari ca se hraneste
- Crezi ca nu ti s-a instalat secretia de lapte sau ti s-a sugerat ca nu ai lapte suficient
- Crezi ca bebelusul tau doarme prea mult si ar exista posibilitatea sa nu se hraneasca suficient
- Atasarea este dureroasa? Mameloanele sunt sensibile, poate chiar sangerande?
- Ai nascut prematur si iti doresti sa alaptezi
- Copilasul tau are nevoie de ingrijiri speciale in sectia de ATI si nu este cu tine in salon
- Ai inceput deja sa ii oferi formula de lapte si ai nevoie sa sti cum sa o elimini si daca e cazul sa continui
- Crezi ca declansarea lactatiei este intarziata
- Sanii tau sunt angorjati si nu poti elimina lapte
- Faci febra si ti s-a spus sa eliberezi sanii prin muls
- Starea ta fizica nu este satisfacatoare, au aparut complicatii materne si totusi iti doresti sa declansezi/pastrezi lactatia
In cele doua situatii enumerate mai jos te pot ajuta in calitate de Psiholog si de Educator Prenatal Lamaze:
- Daca psihic simti ca nu te poti conecta cu copilasul tau
- Ai sentimentul ca experienta nasterii te influenteaza in relatie cu bebelusul tau si ai nevoie sa intelegi ceea ce ai trait pentru a putea sa fii echilibrata emotional in relatia cu copilasul tau
Asadar, esti in maternitate si te confrunti cu toate cele de mai sus?
Putem programa consultatie telefonica sau consultatie online pentru a-ti oferi informatiile de care ai nevoie tu si copilasul tau, pentru a observa, a exersa si a te ghida cum sa-l atasezi corect pe micut la san, cat si pentru a discuta despre emotiile tale oferindu-ti informatii si solutii pentru situatiile cu care te confrunti.
Numai ce te-ai externat din maternitate
In momentul cand am structurat acest site pentru nevoile tale si ele partenerului tau, am analizat care au fost situatiile cele mai frecvente pe care le-am intalnit in suportul mamicilor in alaptare si care au fost cele mai eficiente solutii in sprijinul mamelor, al nou nascutilor, cat si al taticilor.
Frecvent sunt solicitata la domiciliul mamicii imediat dupa externarea din maternitate, indiferent daca sunt probleme in alaptare sau nu.
Cele mai multe gravidute, mai ales daca vor naste prin cezariana, programeaza din timp consultatia postnatala la domiciliu.
Daca ai nascut natural si inca esti in maternitate, te invit sa-mi scrii cat timp esti internata in maternitate pentru a fi sigura ca exista disponibilitate in programul meu.
Iti sugerez sa programezi consultatia in alaptare la domiciliu, daca te confrunti cu problemele pe care le-am enumerat mai sus si nu ai reusit sa le rezolvi in maternitate, dar mai mai mult, consider ca vizita este importanta pentru a avea confirmarea ca ceea ce ai incercat sa implementezi in maternitate, functioneaza.
Am intalnit situatii cand mama a considerat ca lucrurile functioneaza in alaptare, alteori, chiar au primit confirmarea cadrelor medicale ca pot alapta exclusiv dupa externarea din maternitate, insa nu au fost detaliate toate situatiile care pot aparea o data cu trecerea zilelor, aspectele legate de nou nascut cat si de lactatia mamei, iar ulterior, datorita unui aport insuficient de lapte (situatie necunoscuta mamei) , nou nascutul s-a reinternat in spital.
De ce sa programezi consultatia la domiciliu imediat dupa ce te-ai externat din spital?
- Aspecte legate de lactatia mamei:
Incepand din ziua 3-4 se declanseaza Lactogeneza secundara, resimtita de mame cu o stare de plenitudine a sanului, chiar angorjarea sanului, posibil febra (popular „Furia laptelui”).
Toate aceste semne le-am descris de la cel mai simplu la cel mai avansat, iar gravitatea lor este influentata de: stadiul in care se afla alaptarea, daca atasarea este corecta sau nu, daca mama a fost despartita de bebelus in perioada spitalizarii, daca nou nascutul a primit formula de lapte sau alte lichide in afara de laptele mamei, de starea de sanatate a mamei si a bebelusului, de greutatea nou nascutului, de varsta de gestatie a acestuia-in special in cazul nou nascutilor prematuri.
In acest caz mama are nevoie de realizarea unui plan personalizat in functie de toate aspectele mentionate mai sus. Pentru mama si familie este o perioada delicata fizic si emotional iar perceptia ei asupra acestei perioade este influentata de modul in care se intervine.
Interventia mea va fi: proalaptare, pentru sustinerea psihicului mamei si pentru siguranta copilului si echilibrul familiei ca intreg: mama, tata, bebelus, frati, bunici.
Cele mai multe renuntari in alaptare, cat si cele mai multe greseli in alaptare se realizeaza in aceasta perioada, iar alaptarea poate avea un start gresit care poate fi tradus de persoane neinformate cu mitul „Nu ai lapte!”
2. Aspecte legate de starea emotionala a mamei
Ziua 3-4 este recunoscuta datorita aparitiei „baby blues”- tristetea de dupa nastere, insotita de neliniste si chiar aparitia starii de plans. Starea de plans poate fi declansata simplu, fie de momente de fericire sau momente de agitatie, neputinta, nestiinta.
Din experienta mea de insotire a mamelor dupa externarea din maternitate, va pot spune ca mamele au nevoie de un plan pe termen scurt, indicatii concrete, personalizate , dar cel mai mult au nevoie de confirmari ca ceea ce fac cu bebelusul lor, fac bine. De asemenea, au nevoie sa exerseze atasarea corecta, pozitii de alaptare in mediul casei lor, sa simta confortul si cel mai important sa fie convinse ca pot realiza acest lucru si fara ajuror atunci cand vor fi singure.
In egala masura, trebuie sa recunoasca in cazul copilasului lor, semnele unei hraniri adecvate (transfer eficient de lapte matern), sa cunoasca mai multe situatii posibile care pot interveni in cazul lor si sa aiba solutii.
Cea mai importanta etapa pe care o realizez este discutarea nelinistilor si oferirea solutiilor practice, oferirea informatiilor dar si procesul de constientizare al trailor o poate determina pe mama sa se detensioneze si sa se conecteze cu puiul sau.
3. In mediul spitalului mamele se simt in siguranta fiindca in permanenta pot apela la un cadru medical adresand o intrebare sau cadrele medicale pot interveni in cazul in situatia o impune.
Asadar, externarea din maternitate poate insemna responsabilizarea mamei si a tatalui.
De aceea au nevoie cunoasca lucruri legate de:
- hranirea eficienta si in siguranta a copilului
- ritualurile de alaptare/hranire
- ritualurile legate de somnul nou nascutului si a mamei
- informatii despre plansul bebelusului
- ingrijirile de rutina la domiciliu: toaleta corporala, baita bebelusului
- temperatura in camera bebelusului
- modul in care va fi imbracat nou nascutul
- situatiile care ii pot ingrijora
Situatiile speciale in alaptare:
- Nou nascut prematur
- Nou nascut cu o greutate mai mica de 3300 grame
- Nou nascut care a avut nevoie de sutinere in sectia de Terapie Neonatala
- Displazie mamara (insuficient tesut glandular)
- Nou nascut cu afectiuni cardiace, renale, neorologice, genetice, etc
- Nou nascut cu modificari ale palatului dur, ale buzei superioare
Toate aceste situatii necesita plan personalizat, iar consultantul in alaptare este inclus in echipa medicala de ingrijire a nou nascutului/sugarului.
Alte situatii cand veti apela la consultant in alaptare pe perioada alaptarii:
- Nou nascutul/sugarul nu are aport ponderal eficient
- Lactatia mamei este insuficienta sau diminuata
- Plansul nejustificat al bebelusului
- Refuzul sanului
- Agitatie aparuta in timpul alimentatiei la san
- Eliminarea formulei de lapte din planul alimentar: alaptarea exclusiva la san
- Eliminarea protectiilor de silicon
- Plan de stimulare a secretiei de lapte in cazul copiilor alimentati cu lapte de mama la biberon
- Copilul prezinta semnele unui aport insuficient de lapte (numar redus de scaune si urini, urini concentrate)
- Mese prelungite la san, timpi scurti de somn intre mese
- Semnele unei atasari incorecte: ragade mamelonare, mamelonul isi modifica forma dupa atasarea la san, scapa frecvent sanul in timpul unei sesiuni de supt, se aud zgomote cand suge, se ineaca frecvent la san, inghite aer, varsa frecvent, are colici abdominale. Toace aceste semne pot fi incadrate si in semnele prezentei unui fren labial si lingual restrictiv
- Daca parintii sau alti specialisti observa prezenta frenului labial si lingual restrictiv
- Relactatia: daca sugarul nu a fost atasat o perioada sau deloc la sanul mamei si se doreste reeducarea suptului prin reatasarea la san
- Plan de alimentatie in cazul despartirii mamei de bebelus pe anumite perioade de timp
- In cazul oricarei nelinisti pe care o simti si ai nevoie de confirmari
Urmatoarele sunt considerate urgente si vor fi abordate inaintea programarilor:
- Orice durere aflata la nivelul tesutului glandular (supozitie canale blocate)
- Orice modificare a tesutului glandular prin prezenta formatiunilor indurate la nivelul sanului
- Orice modificare a aspectului tegumentului (rozire-inrosire/supozitie mastita)
- Febra mamei care alapteaza (supozitie canale blocate, mastita)
- Usturime, senzatie de arsura mamelonara care migreaza in san (supozitie candidoza mamelonara)
Consultatii in alaptare pentru copilul diversificat
Daca te ingrijorezi ca nu se hraneste suficient la sau, ori iti pare ca nu are o relatie cu mancarea si ai primit sfaturi ca ar putea fi din cauza alaptarii sau te confrunti cu orice ingrijorare in aceasta perioada, e cazul sa discuti cu consultantul tau in lactatie.
Consultatii in intarcare
In acest caz, te invit sa urmezi intai cursul de intarcare pe care il organizez periodic in sala de curs, online sau achizitioneaza varianta video a cursului. Ai nevoie sa stii principii de baza in intarcare si mai ales cand este pregatit copilul sau cum il poti ajuta sa fie pregatit, prin cunoasterea comportamentelor acestora si realizarea unui plan.
Obtii ghidaj si confirmari:
Dupa ce ai urmat cursul si simti ca ai nevoie de confirmari ca aplicarea planului este conform echilibrului emotional al copilului, prin recunoasterea nevoilor si respectarea lor sau daca simti ca ai nevoie sa fii ghidata, tu sau impreuna cu partenerul, este cazul sa programezi o consultatie.
Observarea sanului pentru siguranta acestuia:
Intarcarea este un proces emotional pentru mama si copil, in principal, dar este si un proces pur fizic functional si ne dorim ca sanul sa fie in siguranta in toata aceasta perioada.
Poti programa o consultatie daca simti ca apar modificarile de mai sus legate de structura tesutului glandular sau doar ai nevoie sa sti ca lucrurile decurg in siguranta.