Skip to content

Experiența mea ca psiholog implicat în susținerea graviduțelor, a mamicilor, cat si a familiilor

Din totdeauna mămicile au simțit să mi se destăinuie. Am observat că sarcina, nașterea, alăptarea și începutul viețîi de familie sunt etape importante de schimbare în viață femeii și a familiei.

De aceea am simțit să sutin această etapă, deoarece eu însămi am trecut prin diverse frământări care m-au determinat să citesc, inițial pentru mine, pentru a mă înțelege, a-mi înțelege copiii, familia și ulterior, am simțit că am capacitatea să sprijin alte mame să depășească situațiile delicate ce pot apărea.

În timpul sarcinii

Sarcina este o etapă emoțională iar specialitățile conexe pe care le am îmi permit să ofer informațiile medicale în funcție de nevoile gravidutei și ale cuplului, cat si abordarea psihologica a cestei perioade.

Consiliere cu privire la modul nașterii sau înțelegerea nașterii

Fiindcă cezariană că prima naștere nu a fost întotdeauna așteptată de către gravidutele care-și doresc o naștere naturală, adesea a două sarcina își doresc să o finalizeze printr-o naștere naturală. (naștere vaginală după operație cezariană)

Încă din anul 2010 consiliez gravidutele pentru a-și înțelege prima naștere și pentru lua  cea mai bună alegere cu privire la nașterea a două sau a treia.

Consilierea mamei imediat după naștere

Stările mamei pot fi contradictorii imediat după naștere. Adesea apărea starea de euforie-bucurie, intercalată cu stările de oboseală, de neînțelegere a situației și mai mult, aceste stări de tristețe, frustrare pot fi intensificate de plânsul bebelușului.

Uneori situația familială, sprijinul pe care-l are sau nu-l are o mămică imediat după naștere poate să îi creeze o stare de nesiguranță.

Noul statut de mama  poate să-i inducă o stare de anxietate. În aceste cazuri mama are nevoie de sprijin.

Comportamentele copilului în alăptare 

Adesea părințîi au anumite așteptări de la copii, uneori fiind influențați de familia extinsă sau de mediul social. Așteptările neestimate pot creea o stare de anxietate părinților iar aceștia se vor conecta cu dificultate cu proprii lor copii sau chiar pot apărea dificultăți în relația de familie. Cunoșterea comportamentelor copiilor în funcție de etapă de dezvoltare a acestora îi ajută pe părinți să se conecteze cu aceștia.

Comportamente in diversificarea copilului

In aceasta perioada atentia specialistilor este indreptata catre a hrani nutritiv copilul, respectandu-se diverse formule de introducere a planurilor alimentare focusate pe nevoile nutritive de crestere ale copilului, fara a se lua in considerare nevoile emotionale ale mamei si ale copilului. Diversificarea este un proces complex iar emotiile mamei, cat si credintele acesteia cu privire la alimentatia sanatoasa a copilului, pot influenta comportamentul alimentar al copilului, de aceea observarea comportamentelor, constientizarea trecutului alimentar al mamei, constientizarea fricilor acesteia si ale familiei, implicit rezolvarea lor, vor aduce rezultate favorabile in alimentatia sugarului.

Consilierea individuală în înțărcare

Adesea părințîi participa la cursurile de înțărcare, își doresc să aplice regulile învățate și totuși acestea nu se pot adapta copiilot acestora. 

În cadrul consultațiilor în înțărcare sunt observate comportamentele copilului în relație cu părințîi, în egală măsură sunt observați părinții în relație cu copilul și în funcție de fiecare situație aparte se va stabili planul personalizat de înțărcare.

Copilul este agresiv, musca sanul sau il refuza?

Etape normale in relatia cu sanul si dezvoltarea cognitiv comportamentala pot fi perturbate de diferite situatii, iar comportamentele copilului pot fi neintelese de parinti, iar adesea raspunsul acestora este unul neconform nevoilor copilului, cu tendinta de a persista in comportamentul neagreat de parinti.

Observarea situatiei individuale mama-copil-parinte ajuta intelegerea comportamentelor si faciliteazarealizarea unui plan personalizat.

A aparut fratiorul mai mic iar fratele mai mare devine agresiv sau interiorizat/retras?

Toate aceste situatii au dezvoltat interesul meu in abordarea familiei ca si tot unitar, iar aparitia unui bebelus in familie poate declansa situatii nedorite, adesea declansate de credinte generate de mituri, expresii agresive gen: „a fi gelos” ” a fi alintat” „A fi agresiv” ” A fi posesiv” pot indrepta un frate mai mare intr-o directie deloc dorita.

Observarea comportamentelor copiilor si ale parintilor in cadrul mediului intim al casei familiei ma ajuta in realizarea unui plan personalizat.