Presupunând că ești un susțînătorul nașterii sau/și alăptării și lucrezi în maternitate sau planifici să te angajezi într-o maternitate, aș vrea că experiență mea să te inspire.
Aici am scris cum am ajuns să lucrez în maternitate privată.
Anul 2010 a însemnat pentru mine o bucurie imensă de a lucra într-o maternitate unde tot ce învățasem în ghidurile de studiu Lamaze, acum puteau fi aplicate. Știam de la colegă mea Lamaze, că ea fusese trimisă de către medicul ei să se formeze că educator lamaze și să afle cât mai multe lucruri despre nașterea în apă, fiindcă urmau să deschidă o maternitate.
Reîncadrarea mea că asistență secția neonatologie a fost un curs firesc, dar toate acțiunile mele de promovare și de susținere a nașterii și alăptării au fost încurajate.
Cum susțineam nașterea naturală?
Faptic, prin prezența mea alături de orice graviduta care era în travaliu, eu că asitență neonatologie așteptăm că micuțul să se nască și în felul acesta puteam observă comportamentele gravidutei în travaliu și să-i sugerez anumite pozițîi, anumite respirațîi, să o încurajez atunci când avea nevoie.
Existau momente când gravidutele cereau cezariană în timpul travaliului, iar prin câteva cuvinte, respirațîi, pozițîi, acest moment al cererii cezarienei era depășit.
În egală măsură, mi-am continuăm campania de susținere a nașterii naturale și a alăptării prin informarea gravidutelor și a partenerilor scriind articole pe blogul maternitățîi private, articole în revista maternitățîi și organizând conferințe adresate publicului larg prin care informația corectă ajungea la gravidute sau chiar mămicile care au născut. Aici pe scurt parte dintre activități.
Anul 2010-2011 a fost anul în care maternitatea a aplicat pentru programul „Spital prieten al copilului”. Acesta a fost un bun prilej că practicile prieteniase cu alăptarea să fie introduse, mai ales că acestea erau cumva impuse pentru obținerea certificării.
Astfel am fost încântată să particip la primul contact al bebelușului cu mama imediat după naștere și să pot ajută la inițierea alăptării în primele cinci minute de viață,
Să mă pot implică în atașarea nou născuților la san în prima ora după operația cezariană pentru a se evita introducerea altor lichide decât laptele de mama înainte de prima colonizare a tubului tigestiv al nou născutului cu bacteriile specifice din colostrul matern.
Femeile din România primeau informația corectă despre naștere
Și în acest fel încrederea în capacitatea trupului de a naște a crescut gradual, iar conceptul de naștere acasă cu moașă și doula a fost adus și în România, dar într-un cadru nelegal. Nașterea acasă în condițîi de siguranță se întâmplă în alte țări cu moașă alatuti, cu doula și cu posibilitatea că salvarea să fie imediat prezența în cazul unei urgențe pentru transportul gravidei și a nou născutului la spital.
În acest moment moașă din România nu poate profesa autonom, ea este subordonată medicului , de aceea acest concept legal nu poate fi practicat în România.
De aceea, în sprijinul gravidutelor care și doreau o naștere că acasă, într-un mediu intim, alături de partenerul lor, alături de o doula și o moașă, fără a fi deranjate de proceduri medicale, fără prezența persoanelor străine, în acest fel ele își puteau desfășura travaliul, în siguranță medicală, cu posibilitatea de a se interveni medical în cazul situațiilor specifice,
Am inițiat acest program alături de moașă Anamaria Bumb și Ditta Depner.
Așadar, sfatul meu,
Dacă vei avea ocazia să lucrezi într-o materniate fie că ești Educator prenatal Lamaze, fie că ești Consultant în alăptare IBCLC, alege să faci cu pasiune ceea ce ști deja să faci.
Experimentează ceea ce ai citit și învățat în cărți, fă-o cu răbdare și observă. Întâi axează-te oe ceea ce ai descoperit în caryi și vei vedea cum informația se poate aplică în practică.
Începe să aplici pas cu pas. Nu te aștepta că schimbarea să se întâmple dintr-o dată, nu te aștepta că schimbarea să se întâmple la nivel macro, adică întreg personalul medical să practice ceea ce tu deja crezi și practici.
E important că tu să faci schimbări mici, ajută întâi o mămică, dar fă-o bine și cu tot sufletul!
Apoi avei ajută alte mămici, fii acolo prezența pentru ele și fii un aliat al mămicilor și tăticilor care nasc, fii un aliat al bebelușilor.
Fii aliatul mămicilor și bebelușilor oferindu-le informațîi atunci când au nevoie și fii prezența oferind ajutor.
Gradul de informare al mămicilor este diferit, dar tu ai capacitatea să te mulezi după nevoile lor , să fii acolo și atât, câteodată doar să asculți.
Există diferite tipologii umane
Oameni deschiși la nou și dornici să se informeze continuu, pe acești oameni lucrurile noi nu îi scot din starea de confort, sunt deschiși să te asculte, alteori să și practice. Nu tea aștepta că toți oamenii deschiși la nou să și parctice noul în profesia lor. Există o categorie care doar ascultă și sunt de acord că tu să practici.
O altă categorie de oameni nu sunt deschiși la nou, orice situație care îi îndepărtează de rutină zilnică, îi scoate din starea de confort, de aceea tendința va fi că aceștia să se opună. Ritualurile ne aduc siguranță. Un lucru care se repetă, care este făcut zilnic că o rutină ne creează o starea de confort, de aceea mulți nu își doresc să schimbe ritualurile zilnice.
Ce trebuie să faci ?
Fiindcă tendința lor va fi să se opună schimbării, să aducă argumente și contraargumente, punctând cazurile și situațiile speciale sau extreme. Dacă ai analizat comportamentul acestor persoane și observi că ele te pot influență în viață ta profesională, în relația ta cu gravidutele, mămicile și bebelușii atunci este cazul să te oprești.
- Ascultă: adesea vor vorbi despre temerile lor
- Acceptă: fricile lor sunt valabile și adevărate pentru ei, declara că le accepți fricile
- Căutați împreună soluții: „Cum vedeți rezolvată această situație astfel încât să ținem cont și de aspectele care susțîn nașterea naturală și alăptarea?”
- Cum vedeți dvs să se poată implementa această schimbare? Și ascultă și ține cont de sugestii.
Dragă mea colegă sau viitoare colegă,
Ți-am împărtășit parte dintre experiențele mele, și îmi doresc să îți fie de folos, punctual în funcție de situația pe care o întâmpini, te pot ghida dacă ai o situație care te influențează în implementarea unui program, dacă ai o situație profesională legată de o graviduta care urmează să nască, de un copilaș cu care intalpini probleme în alăptare sau o mămică care se adaptează deficitar la viață de după naștere.
Cu drag,
Pot împărtăși cu ține informația pe care o dețîn în urmă zecilor de ani de experiență, dar mai mult, în urmă aplicării în practică a informațiilor obținute informanadu-mă continuu.