Skip to content

Experiența în domeniul educației și consilierii / consultațiilor în lactație

Voi începe să va descriu din activitatea mea de astăzi 

Apoi mă voi îndrepta cu nostalgie în trecut, în începuturile profesiei pe care o realizez cu drag: să fiu alături de mămici înainte de naștere, la naștere și în momentele imediat de după naștere și pe toată perioada lactației pînă la intarcare.

Astăzi în România există Consultantul în alăptare certificat internațional (IBCLC) c

Care exercită această profesie în cabinete și la domiciliul părinților. Există un plan bine dezvoltat, prezentat în ghidul de exercitare a profesiei, în beneficiul mamei și al copilului.

Din anul 1991 

Am fost alături de mame și copii că și asistență pediatra.

Primii cinci azi de zile pe care i-am desfasutat în cadrul Dispensarului medical nr. 8 din Tulcea (str. Păcii) mi-a permis să urmăresc la domiciliu mii de mămici și nou născuți.

Alăptarea nu este numai tehnică, alăptarea este starea fizică a nou născutului, starea fizică și psihică  a mamei, cât și suportul întregii familii.

În anul 1993, că și asistență pediatra aveam responsabilitatea de a vizită zilnic lauza,  timp de 40 de zile. La externarea din maternitate, în funcție de domiciliul lauzei, dispensarele teritoriale erau anunțate că s-au externat un număr de nou născuți, se specificau problemele medicale, dacă existau.

Această procedura, mi-a permis să urmăresc nou născutul, să susțîn alăptarea și să leg relații cu mama și familia. 

Alăptarea era firescul în acele vremuri, iar înclinarea mea era să susțîn mama necondiționat, de aceea participăm la cursurile pentru cadrele medicale care aveau că tema alăptarea.

Anul 1999 a schimbat practicile

Și s-a introdus conceptul medicului de familie, care urmă să observe întreagă familie, nu numai nou născuții și copii.

Acela a fost momentul când am ales să mă retrag, ulterior ne-am mutat în orașul Galați , unde am lucrat în Spitalul de Urgență, secția Neonatologie.

Mamele aveau nevoie de sprijin, abordarea mea nu era una strict tehnică, fiindcă am observat cât de delicată este această tranziție, nașterea, ci mai degrabă una emoțională, orientare către descoperirea instinctelor.

Așa cum v-am spus și într-un articol anterior, am ascultat sfatul mamelor pe care le ajutăm în maternitate, de a deschide o școală a mamelor, deorece ele considerau că am un dar (har) aparte în această direcție.

Anul 2007,  formarea Lamaze Internațional mi-a permis să înțeleg multe lucruri care nu funcționau în alăptare (și naștere) și câte practici greșite avem noi în România în ceea ce privește educația în alăptare și susținerea alăptării.

Am susținut cursuri în Galați, grupuri de suport, am educat prin emisiuni Tv („Facerea lumii”) prin apariții  media, m-am implicat scriind pe forumurile cu mămici. Aceam informații atât de prețioase și doream să le ofer mai departe.

Anul 2010 a adus schimbarea majoră în viață mea și a familiei mele, mutarea în orașul Constanța, urmând să fiu angajată într-o maternitate privată ( Spitalul Privat Isis/Armonia) unde ceea ce învățasem în domeniul nașterii emoționale și a lactației, putea fi aplicat.

arhiva personala 2013-copiii mei

Cu bucurie, mi-a plăcut să fac lucrurile altfel, să mă ghidez după ultimele studii. Mamele care nășteau în maternitate simțeau diferența sprijinului pe care îl ofeream, în acea vreme angajată că asistență medicală în secția Neonatologie, fiindcă în nomenclatorul de meserii nu există  Educatorul prenatal Lamaze.

Sfârșitul anului 2010-2011 am participat la primul curs de Formare a Consultatilor în lactatie IBCLC. 

Formarea a durat 90 de ore, s-a desfășurat în limba română, urmând că dacă se strâng zece candidați la examenul internațional, examenul să se poată desfășura în limba română. Acest lucru nu s-a realizat nici până în prezent. Examenul internațional și întreg materialul de pregătire este în limba engleză. 

În acea vreme nu știam limba engleză la nivelul susținerii unui examen, dar am profesat că și consilier în alăptare,că multe alte colege care au adus un plus de schimbare în românia, în orașele lor, fiind singură în orașul Constanța, timp de 9 ani de zile.

Certificarea internațională IBCLC am obținut-o în anul 2020 după susținerea examenului internațional și în urmă a doi ani de pregătire pentru învățarea limbii engleze și a materialelor necesare studiului.

Din anul 2010 în Constanța am fost implicată în schimbarea practicilor în alăptare, în susținerea mamelor, organizând: cursuri, conferințe, grupuri de suport, consilieri în cabinet și la domiciliu. 

Cursuri și conferințe erau adresate atât părinților dar și cadrelor medicale din maternități, secțiile de pediatrie și din cabinetele medicilor de familie.

M-am implicat în promovarea alăptării, nu numai în orașul Constanța, cât și în orașele Tulcea și Galați prin organizarea campaniilor de promovare a nașterii și alăptării.

Am organizat evenimente împreună cu alte organizații, implicând mămici voluntare.

Experiență cu rezultate:

Dificultăți majore în atașarea nou născutului

Frenul lingual și labial

Probleme în alăptare/tehnice și comportamentale

Copiii prematuri/copii din AȚI

Situații speciale în alăptare

Înțărcarea copilului

Aici am scris despre Consultantul in lactatie IBCLC