Stiu ca ti se pare ca suna putin ciudat aceasta exprimare!
Dar, da! Alaptarea incepe dinainte de nastere!
Cum?Iti explic imediat!
In cadrul consultatiilor in alaptare, experienta m-a invatat ca, ceea ce traieste mama in acel moment, de dupa nastere, nu este legat numai de prezntul pe care il traieste, ci cu mult inainte de nastere. Credintele ei despre nastere pe care si le-a format de-a lungul timpului ii pot influenta expeienta actuala nepermitandu-i sa se conecteze cu puiul ei, intaziind aparitia instinctelor materne sau daorita fricilor, a blocajelor sa nu-si potenteze instinctele si nici bebelusului sa nu-i permita acest lucru.
Nu am lapte. Una dintre credintele multor femei dupa nastere
As vrea sa-ti spun ca prima etapa a formarii laptelui in sani este in timpul sarcinii: Lactogeneza primara
„Cresterea si proliferarea canalelor ductale se intampla in primul trimestru de sarcina. De-a lungul celui de-al doilea trimestru de sarcina incepe activitatea secretorie a glandei mamare, alveolele mamare si acinii se maresc datorita acumularii olostrului. In aceasta perioada se dezvolta capacitatea secretorie a glandei mamare, sanul creste in volum” (Lactogenesis-Breastfeeding and Human Lactation, Wambach and Riordan)
De aceea, orice marire in volum a sanilor in trimestrul al II-lea de sarcina arata ca deja a inceput sinteza laptelui, urmand ca dupa nastere sa se produca a doua etapa importanta in lactatie,
Lactogeneza secundara pe care o puteti percepe ca pe o angorjare a sanilor, o marire in volum, o usoara stare de fierbinteala. Aceasta se poate transforma usor in „furia laptelui” cum o recunostem noi in Romania, daca sanii nu sunt drenati prin suptul bebelusului sau prin pompare daca acesta nu se poate atasa la san. (vezi video: atasarea corecta la san, citeste articolul : Un start bun in alaptare)
Acestea sunt transformarile fizice ale sanilor, dar as vrea sa iti vorbesc despre:
Credintele femeilor
„Credeam ca alaptarea va fi instinctiva, doar bunicile, mamele noastre au alaptat, eu de ce sa nu alaptez? „
Asa este! Si cat mi-as dori sa fie asa!
Si totusi, cele mai multe femei se confrunta cu probleme imediat dupa nastere si sunt descumpanite fiindca sunt surpinse ca bebelusul nu se poate atasa la san, ca are rani la san, ca plange si nu-l intelege, ca se simte epuizata sau ca nu pare ca este lapte suficient sau chiar nu creste in greutate!
Adevarul este ca rata alaptarii a scazut considerabil in cei 30 de ani ai mei de practica alaturi de mamici in alaptare. Este realitatea pe care am constatat-o lucrand zi de zi.
Ce s-a schimbat?
- S-a schimbat femeia, felul in care gandeste, cum reactioneaza, modul in care se comporta
- S-au schimbat alegerile cu privire la nastere
- A crescut adresabilitatea femeilor si a medicilor catre operatia cezariana
- Practicile din timpul travaliului influenteaza prima atasare la san, primele momente cu bebelusul in alaptare
- Ritualurile de hranire si de ingrijire a bebelusilor si a mamei influenteaza alaptarea (citeste articolul „Ritualuri proalaptare in maternitate”)
Raspunsul pentru aceasta credinta: fiindca femeia s-a schimbat, societatea are modificari, evolutia a adus si probleme in alaptare, de aceea o buna informare dinante de nastere, participarea la cursurile de alaptare organizate de profesionisti in lactatie, te ajuta sa previi cele mai frecvente greseli in alaptare datorate practicilor vicioase.
„Am auzit povestile negative in alaptare ale prietenelor mele si am fost panicata, eram sigura ca o sa mi se intample si mie!”
Realitatea este ca toata viata noastra vom avea tendinta sa povestim despre momentele acestea unice: nasterea si alaptarea. Cand o femeie este in prezenta altei femei insarcinate va incropi o discutie in care-si va aminti despre nasterea si alaptarea copilului ei, indiferent de cati ani au trecut. Ea va povesti cu emotia pe care a trait-o, fara sa se gandeasca cum o influenteaza si ce traieste femeia de langa ea care poarta un prunc in pantece si care oricum isi poarta si ale ei emotii.
Povesti stranse, povesti adunate. Toate ii influenteaza perceptia femeii despre acest act, alaptarea si poate sa se indrepte catre aceasta etapa cu multe emotii negative.
Raspunsul meu pentru aceasta credinta: Discuta despre temerile tale cu un consultant in lactatie IBCLC, programeaza o consultatie in lactatie prenatala, participa la cursul de alaptare organizat de un specialist in lactatie.
„Daca nasc prin cezariana, alaptarea o sa fie mai grea”
Evident ca este un mit! Este adevarat ca practicile de dupa efectuarea operatiei cezariene pot intarzia declansarea Lactogenezei secundare, dar daca stiti cum sa preveniti cele mai frecvente greseli, alaptarea functioneaza!
Asadar, participa la un curs de alaptare si ingrijirea bebelusului sustinut de un specialist in lactatie.
Si cum bine spuneam in titlu,
Alaptarea incepe inainte de nastere!
Fizic laptele exista in sani, iar pregatirea efectuata in timpul sarcinii, participand la cursuri si sprijinul unui specialist te ajuta sa ai o experienta buna in alaptare.
Inainte de toate, daca esti graviduta, te invit sa participi impreuna cu sotul tau la cursul de alaptare,
Iar daca esti o mamica care te confrunti cu probleme in alaptare, probabil te gandesti ca daca ai fi urmat cursul de alaptare inainte de nastere, ai fi evitat multe situatii neplacute cu care te-ai confruntat.